Po prostu pyszne dania

Przepisy dla każdego


Kwiecień 17, 2017

Tarta z kremem i truskawkami

tarta truskawkowa

Składniki: 

280g mąki

100g masła miękkiego

7 żółtek

600 ml mleka

130g cukru

2 łyżki zimnej wody

aromat waniliowy

300g truskawek

 

 

Przygotowanie: 

Krok 1: Do miski przeiewamy szklankę mąki, dodajemy pokrojone masło, 1 żółtko, 3 łyżki cukru, szczyptę soli oraz 2 łyżki zimnej wody. Całość dokładnie zagniatamy. Formujemy w kulkę. Gotowe ciasto zawiajmy w folię i chowamy do lodówki na 2 godziny.

Krok 2: Do garnka wlewamy mleko z dodatkiem aromatu wanilowego, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy.

Krok 3: 6 żółtek ucieramy z cukrem do uzyskania jasnej konsystencji.

Krok 4: Dodajemy mąkę do żółtek i miskujemy do uzyskania gładkiej masy.

Krok 5: Powoli wlewamy wymieszaną masę z żółtek i mąki do mleka, doprawadzamy do wrzenia, cały czas mieszając.

Krok 6: Smarujemy masłem tartownicę  i wylepiamy dno formy schłodzonym ciastem. Przekłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C do momentu aż ciasto się zrumieni (ok. 20 min.).

Krok 7: Na wystudzone ciasto wykładamy równomiernie krem. Na wierzch kremu układmy truskawki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *